top of page

Αναστασία Μακράτζη

-Ανθρωποκεντρική προσέγγιση-

Ανθρωποκεντρική επικοινωνία (Μιλώντας ανθρωποκεντρικά 2)

Αναστασία Μακράτζη

makratzi@elmaredu.gr

Μιλώντας ανθρωποκεντρικά ήταν η προηγούμενη ανάρτηση. Μιλώντας ανθρωποκεντρικά και όπως πάντα με τη μέθοδο γραφής "γραφή στο λευκό" είναι και η σημερινή μου επιθυμία να επικοινωνήσω. Με ποιον να επικοινωνήσω, με ποιον να μιλήσω, ποιος να με διαβάσει, ποιος να με ακούσει, ποιος να "με δει;"

"Δες με" , μου λες τόσο καιρό. Μα καρδιά μου δεν μπορεί να σε ακούσει κανένας πέρα από τον ίδιο σου τον εαυτό, δεν μπορει να σε δει κανένας πέρα από εσένα τον ιδιο, από εσένα την ίδια. Με τον εαυτό σου προσπαθείς να επικοινωνήσεις, με τον εαυτό σου προσπαθείς να μιλήσεις, από τον ίδιο σου τον εαυτό προσπαθείς να ακουστείς, από τον ίδιο σου τον ευατό προσπαθείς να διαβαστείς, με τον ίδιο σου τον ευατό προσπαθείς να συσχετιστείς, να σχετιστείς, να κάνεις "σχέση". Τα σεμινάρια πολλά σχετικά με το "πώς να κάνετε καλύτερη τη σχέση σας", "πως να διορθώσετε τη σχέση σας", "πως να επικοινωνήσετε με το σύντροφό σας, με το σύζυγό σας, με το παιδί σας, με το μαθητή σας". Όλα καλά και όλα χρειάζονται, το καθένα από αυτά έχει να δώσει ένα μικρό κομματάκι για τη λύση του γρίφου "πώς επικοινωνώ, πώς σχετίζομαι, πώς διαχειρίζομαι;". "Πώς διαχειρίζομαι;" είναι η καινούργια έκφραση, λες και η επικοινωνία και η σχέση να είναι μια αποθήκη εισροόων και εκροοών ελεγχόμενη από ένα μηχάνημα υψηλής τεχνιτής νοημοσύνης. Λες και η κατάσταση συναιθηματικής επαφής της σχέσης είναι εμπόρευμα σε αποθήκη. Τέλος της σχέσης, "διαγραφή", πατάς το κουμπί "Delete". Μα με τον ίδιο σου τον εαυτό προσπαθείς να κάνεις σχέση, δικές σου συναιθηματικές επαφές επιθυμείς να βελτιώσεις. Μπορείς να κάνεις διαγραφή στον ίδιο σου τον εαυτό; Μπορείς να ακυρώσεις τον ίδιο σου τον εαυτό; Μπορείς να πεις στο δικό σου τον εαυτό, "δεν ξέρεις τίποτα, είσαι χαζός, καλά κρασιά, δεν θα τα καταφέρεις ποτέ"; Τότε γιατί το λες στον άνθρωπο, στο παιδί, στο μαθητή με τον οποίο προσπαθείς να σχετιστείς, να διδάξεις ή ακόμη και γιατί το σκέφετεσαι;

Σκύψε μέσα σου, κοίταξε καλά μέσα σου, άκουσε τον εαυτό σου, δες τον εαυτό σου, τα κομμάτια που ο σύντροφος, το παιδί, ο μαθητής σου, σου δείχνουν. Είναι δικά σου κομμάτια που χρειάζονται αγάπη, πίστη, εμπιστοσύνη, άκουσμα, βαθύ άκουσμα, νανούρισμα και χάδι.

Μπορεί η "γραφή στο λευκό" να βοηθήσει; Η γραφή στο λευκό είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με κομμάτια του ίδιου μας του ευατού που "μπορεί να είναι διασκορπισμένος στο σύμπαν αλλά και συμπυκνωμένος σε μια τελεία" είπε η Ελμάρ στη "Λευκή Βίβλο του Παραδείσου". Η "γραφή στο λευκό" έχει μόνο ένα κανόνα, το παιχνίδι, όπως αναλύεται σταδιακά σε όλα τα βιβλία της σειράς "Εν Λευκώ-En Lefko". Δεν θα σε πάει ποτέ πιο βαθιά ούτε και πιο ψηλά από αυτό που εσύ μπορείς για αυτό είναι μια παιγνιώδης θεραπευτική μέθοδος.

Recent Posts
Search By Tags
Δεν υπάρχουν ακόμη ετικέτες.
Archive
bottom of page